Wat je zegt ben je zelf

Meningen; we hebben ze allemaal en we vinden ook allemaal dat wij gelijk hebben. Wat wij vinden is nou eenmaal de waarheid en dat anderen diezelfde waarheid niet delen, is soms onvoorstelbaar. Het grappige aan meningen is echter dat ze meer over de persoon zeggen die de mening heeft, dan over het ding of de persoon waar de mening over gaat. Wij zien namelijk alleen wat we zelf zijn.

wat-je-zegt-ben-je-zelf (2)

Wat je zegt ben je zelf

Neem het gedrag van een collega bijvoorbeeld. Iedere ochtend gaat hij uitgebreid de krant zitten voorlezen; of je daar nu zin in hebt of niet, hij doet steevast uitgebreid verslag. Nu deelt het merendeel van de collega’s de mening dat dit gedrag storend, ongepast of irritant is, maar er zal vast ook wel iemand zijn die het vermakelijk, origineel of zelfs interessant vindt. Dit heeft alles te maken met wat die mensen zelf belangrijk vinden, of eigenlijk, waar ze zelf onzeker over zijn.

Ik vind die collega zelf ongelooflijk irritant; hij neemt namelijk veel ruimte in, gaat over alle gangbare grenzen heen en houdt absoluut geen rekening met anderen. Laten dat nou precies mijn ‘pijnpunten’ zijn. Ik ben namelijk als de dood om te veel ruimte in te nemen, ik respecteer andermans grenzen zo goed dat ik daardoor die van mezelf overschrijd en houd constant rekening met anderen waardoor ik mezelf soms uit het oog verlies. Interessant, nietwaar?

wat-je-zegt-ben-je-zelf (3)

Herken je eigen pijnpunten

Ben je veel met het uiterlijk van anderen bezig en vind je daar dan ook van alles van? Dikke kans dat je zelf onzeker bent over je eigen uiterlijk. Vind je rijke mensen maar kakkers en moet je niks van geld hebben? Grote kans dat je zelf een ingewikkelde relatie met geld hebt. Vind je onzekere, verlegen types maar zwak? Grote kans dat je van jezelf altijd sterk moet zijn en je eigen ‘zwakte’ afkeurt.

Als je je eigen meningen kunt herkennen, geeft dit inzicht in jouw gevoelige punten. En als je deze eenmaal doorziet, kun je daar op anticiperen en zelfs mee gaan oefenen. Ik neem bijvoorbeeld bewust af en toe wat meer ruimte in en kijk dan wat er gebeurt. Meestal gebeurt er eigenlijk niks. Of speelt er zich in ieder geval niet het drama af dat mijn verstand mij voorkauwt als ik überhaupt aan wat meer ruimte innemen denk.

Als je je uiterlijk erg belangrijk vindt, kun je een keer zonder make up of gel de deur uit gaan. Of bewust een keer een fout maken, mocht dat je grootste angst zijn. Door er bewust mee te experimenteren zal je merken dat de reactie – en dus de mening van anderen – heel anders is dan je verwacht. Of je zult merken dat ze helemaal geen mening hebben over jouw ‘schande.’ Ze zijn waarschijnlijk veel te veel bezig met wat anderen wel niet van hen zullen denken!

wat-je-zegt-ben-je-zelf (1)

Meningen zijn persoonlijk, subjectief en verre van de absolute waarheid – mocht die überhaupt bestaan. Als je dit eenmaal doorziet, kun je vrijer door het leven gaan. De mening van een ander heeft namelijk helemaal niets met jou te maken, maar alles met de persoon die ‘m heeft. Want wat hij zegt, is hij namelijk zelf.

Succes met experimenteren!

Tekst: Sophie Kruijsdijk, life coach en ACT professional.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.