Weten wat je wilt

Heel leuk allemaal die kreten waarin wordt geroepen dat je moet doen wat je wilt en je dromen moet najagen – maar wat als je eigenlijk geen idee hebt van wat je precies wilt? Wat als je dat wel zou willen weten, maar alleen maar vage ideeën hebt die alsmaar vager worden des te langer je er over nadenkt? Kortom, als je door de bomen het bos niet meer ziet, je alsmaar in cirkeltjes blijft draaien en het steeds weer hetzelfde liedje is. ‘Ik weet het niet’ schalt dag in, dag uit, op repeat, door de speakers in je hoofd.

Dit deuntje is misschien op het begin nog irritant, maar wordt snel al best gewoon eigenlijk. Het komt er klakkeloos uitrollen wanneer iemand je vraagt: ‘wat zou jij graag willen?’. ‘Kweeniet, geen idee, ik zou het niet weten…’, en meer van dit soort antwoorden. Maar is dat echt zo? Of is dat stiekem een excuus om jezelf niet in de ogen te hoeven kijken en toe te geven dat je eigenlijk niet trouw bent aan jezelf?

Foto: Blake Verdoorn

Foto: Blake Verdoorn

Doen wat je wilt vergt namelijk moed. Net als je eigen ruimte innemen, zoals ik in deze post besprak. Het betekent dat je je eigen weg gaat, de dingen anders doet dan anderen en vooral eens goed met jezelf gaat zitten en kijken hoe de situatie er nou eigenlijk voor staat. En dat is moeilijk, want vaak realiseer je je op dat pijnlijke moment dat je hebt gefaald wat betreft doen wat jij wilt. En dus is het makkelijker om te zeggen dat je niet weet wat je wilt. Zo vermijd je ‘slim’ dat moment van de waarheid, jouw waarheid.

Je weet namelijk best wat je wilt, of dat weet je ongeveer, of op z’n minst weet je wat je echt niet wilt. En dat is al heel wat, want het is in ieder geval niet zo dat je niks weet. Misschien heb je nog geen kant-en-klaar beeld van hoe het er precies uit ziet, maar je weet echt wel of je graag kookt, tekent, naar de bioscoop gaat, met mensen werkt of juist met de computer. Anders ben je een robot – die voelen of denken namelijk niet en doen gewoon wat er voor ze in het programma staat geschreven.

weten-wat-je-wilt

Foto: Davide Ragusa

Aangezien je geen robot bent, kun je op z’n minst beginnen met stapje voor stapje te kijken naar wat je voorkeur heeft. Neem even de tijd en beantwoord in alle rust, in je eentje, de volgende vragen:

Wat vind je belangrijk in je leven?

Waar zou je meer tijd aan willen besteden?

Wat vind je leuk?

Waar word je gelukkig van?

Wat zou je niet kunnen missen in je leven?

Waar wil je om herinnerd worden als je overleden bent?

Dit zijn allemaal vragen die je dicht bij je waarden brengen. Waarden kunnen dingen zijn als familie, creativiteit, spel, plezier, diepgang, schoonheid, bijdragen, delen, enzovoort. Hoe meer je naar je waarden leeft, hoe meer voldoening je zult ervaren. Dus eigenlijk is weten wat je wilt, weten wat je waarden zijn. En zo zijn we weer een stapje dichterbij jou gekomen, bij wie je bent en bij wat je wilt.

weten-wat-je-wilt

Foto: Blake Verdoorn

Tekst: Sophie Kruijsdijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.