Je eigen ruimte innemen voor beginners

Heb je het idee dat je altijd direct opspringt als een ander je wat vraagt, maar dat je eigenlijk nooit aan je eigen plannen toekomt? Dat je andermans prioriteiten vrijwel altijd voor je eigen prioriteiten stelt? Dat je aan het einde van de dag in bed eigenlijk pas een moment voor jezelf hebt, daardoor begint met malen en niet in slaap valt? Iedereen heeft hier, in meer of mindere mate, wel eens last van.

ruimte-innemen (2)

Foto: Ryan McGuire

Goed voor jezelf zorgen is namelijk eng. Het betekent dat je je eigen ruimte in moet nemen en een ander mogelijkerwijs teleur moet stellen. De angst die daarbij komt kijken gaan we liever uit de weg. We willigen daardoor soms klakkeloos een verzoek van de ander in. Of we doen van alles om er voor te zorgen dat dat verzoek niet eens nodig is en richten de situatie zo in dat niemand ons ooit iets kwalijk kan nemen.

Maar eigenlijk heeft niemand daar wat aan – vooral jijzelf niet.

Op de lange termijn houd je dat namelijk niet vol en bereik je precies dat waar je bang voor bent: een negatief oordeel van de ander. Er komt namelijk ongetwijfeld een moment waarop het je niet meer lukt om voor de ander te denken, om jezelf weg te cijferen en je eigen behoeftes onder het tapijt te vegen. Op dat moment komt je slechtste kant naar boven en valt de positieve indruk die je op de ander wilde maken volledig in duigen.

Je voelt je daardoor dubbel zo slecht; ten eerste omdat je het zo zat was dat je je kookpunt hebt bereikt en ten tweede omdat de ander je laat weten dat hij of zij je gedrag absoluut niet waardeert. Je voelt je schuldig en gaat daardoor nóg beter je best doen om de ander te pleasen. Een gebed zonder eind.

Maar hoe stap je uit deze vicieuze cirkel?

Het begint met het besef dat jij net zo belangrijk bent als ieder ander. Jouw behoeftes, jouw ruimte en jouw wensen zijn evenveel waard als die van andere mensen. Je je dat alleen al realiseren kan een verandering in perspectief teweeg brengen. Mocht je dat moeilijk vinden, dan kun je jezelf de volgende vraag stellen: ‘wat maakt dat ik de ander belangrijker vind dan mezelf?’ Het antwoord kan misschien confronterend zijn, maar het geeft je ook meer duidelijkheid over waar je gedrag vandaan komt.

De volgende stap is eens stil staan bij wat jouw prioriteiten eigenlijk zijn. Wat is echt essentieel in jouw leven? Waar kun jij niet zonder? Als je deze punten hebt gedefinieerd, stel je dan de volgende vraag: van welke punten zie ik regelmatig af om anderen een gunst te doen?

En nu komt de belangrijkste stap: daadwerkelijk actie ondernemen. Kies één van de punten waarvan je merkt dat je die wel erg vaak opgeeft. Plan binnen nu en drie dagen een moment in waarop je precies dat gaat doen wat jij graag wilt – zonder rekening met de ander te houden. Heb het er eventueel samen over zodat hij of zij zich kan voorbereiden. Leg rustig uit wat je graag zou willen en waarom. Hoe de ander reageert is aan hem of haar; jij kiest nu namelijk voor jezelf omdat je uiteindelijk die cirkel wilt doorbreken. Toch?

Photo: Ryan McGuire

Foto: Ryan McGuire

Uiteraard is respect voor de ander een basisvoorwaarde, maar vaak vinden we een kleine stap nemen al gigantisch egoïstisch. We denken dat als we iets meer ruimte innemen, we de ander volledig buitenspel zetten. Dit denken in uitersten zorgt ervoor dat we vast blijven zitten in ons vruchteloze patroon. Wat als een beetje meer ruimte innemen helemaal niet zo vervelend is voor de ander als je denkt? Laat je daardoor niet zien wie jij bent en waar jij voor staat? En is dat niet wat jou juist zo interessant maakt voor anderen?

Succes – en veel ruimte voor jezelf gewenst!

ruimte-innemen (1)

Foto: Ryan McGuire

Tekst: Sophie Kruijsdijk

4 gedachtes over “Je eigen ruimte innemen voor beginners

 1. Mooi! Alle belangrijke dingen in je leven beginnen met kleine stapjes. Dat geeft het een grote kans van slagen. Wat weer een positief gevoel oplevert.

  Like

 2. Dag Yvonne, Sophie,

  Heel mooi stukje.
  Klopt het dat ruimte innemen voor jezelf ook met (gezond) zelfvertrouwen te maken heeft? En kun je daar misschien ook in omslaan (té veel ruimte ‘innemen’)? Is er tijd, ruimte, gelegenheid om nog eens wat voorbeelden te schrijven, die te maken hebben met het innemen van (gelijkwaardig) ruimte innemen in verhouding tot de ander? Zou ik heel fijn vinden.

  Bedankt voor het mooiste stukje!

  Diana

  Like

  • Hoi Diana, dank voor je mooie reactie en voor je suggestie om er nog een post aan te wijden. Het heeft inderdaad alles te maken met gezond zelfvertrouwen, en misschien nog wel meer met eigenwaarde en zelfcompassie. Ik zal er mee aan de slag gaan, je ziet de post binnenkort verschijnen!

   Fijne dag en succes met het innemen van jouw gelijkwaardige ruimte,

   Sophie & Yvonne

   P.S. als je interesse hebt in een vrijblijvend gesprek over hoe je kunt leren je eigen ruimte in te nemen en dan vooral in verhouding tot de ander, neem dan gerust contact op via info@yvonnelooijschelder.nl

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.