Voluit vakantie vieren

Het is eindelijk vakantie! We staan onszelf in deze periode twee, drie weken toe om even he-le-maal niks te doen. Deze weken zitten alleen iedere keer weer in een mum van tijd bommetje vol leuke, ontspannende en cultureel verantwoorde activiteiten. De vakantie vliegt zo ieder jaar weer in een rotgang voorbij. Je staat erbij en je kijkt er naar; voor je het weet zit je alweer op kantoor.

Hoe zorg je er nou voor dat je zo van je vakantie geniet dat je er op een gegeven moment letterlijk genoeg van hebt? Zou het niet fijn zijn om te kunnen zeggen: ‘ik heb mijn vakantie voluit gevierd en ben nu weer klaar om aan het werk te gaan’. Het draait allemaal om hoe je je vakantietijd invult.

Vakantiestress

We hebben eigenlijk allemaal te weinig vrije tijd. Als we dan eindelijk wat langer vakantie mogen vieren, hebben we de neiging hebben ook onze vakantie-agenda helemaal dicht te timmeren. Ja, want die en die heb ik al eeuwen niet gezien, en daar wilde ik eindelijk al eens heen en nu kan ik van die kortingsbon gebruik maken, enzovoort. Allemaal hele valide gedachtes, maar zonder dat je er erg in hebt, is er geen ruimte meer voor gewoon even niks doen.

Het woord vakantie komt van het Latijnse woord vacare, wat ‘vrij zijn van verplichtingen’ betekent. Je bent dan misschien wel vrij van werkverplichtingen, maar ben je dat ook van jezelf? Hoeveel moet je nog steeds van jezelf in deze periode die eigenlijk voor flierefluiten is bedoeld? Hoeveel momenten ben je écht vrij? Bespeur je jezelf op een soort schuldgevoel als je ligt te lamballen?

Houd dit in de gaten en kijk of je op die momenten de lat wat lager kunt leggen. Kun je een keer proberen om niet de orders van die strenge, pragmatische stem op te volgen die zegt dat je altijd nuttig bezig moet zijn? Probeer het eens uit en kijk wat er gebeurt!

Fijne vakantie!

P.S. nog wat inspiratie voor mee op reis:

voluit-vakantie-vieren (3)

Tekst: Sophie Kruijsdijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.