Vrienden voor het leven

Stel dat er een goede vriendin bij je langs komt en je vertelt dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat. Ze is de laatste tijd erg moe, krijgt maar geen werk uit d’r handen en ze heeft vaak ruzie met haar partner. Ze zit gewoon niet lekker in haar vel en ze weet even niet meer wat ze moet doen. Ze begint te huilen en je ziet hoe moeilijk ze het heeft.

Wat doe je?

A) Je zegt dat het ook weer niet zo erg is en overlaadt haar met tips en plannen van aanpak om er voor te zorgen dat ze toch door kan. Als ze weer weg gaat geef je haar een schop onder de kont om haar op weg te helpen.

B) Je negeert haar en gaat wat anders doen.

C) Je slaat een arm om haar heen en luistert aandachtig naar haar verhaal. Je toont je betrokkenheid en zegt dat ze het misschien eens wat rustiger aan moet doen en nu best wel even voor zichzelf mag kiezen.

Nu zal bijna iedereen voor antwoord C gaan. Het is immers een vriendin en daar heb je het beste mee voor. Je steunt haar moeiteloos en geeft haar de ruimte om even haar verhaal te doen. Je vriendin kan zo haar hart luchten en ze voelt zich gehoord. Ze ziet eigenlijk zelf ook wel in dat ze de lat wel erg hoog heeft liggen. Ze bedankt je voor je steun en gaat met een gerust gevoel naar huis.

Foto: Julien Sister - lifeofpix.com

Foto: Julien Sister – lifeofpix.com

Het interessante aan dit hele verhaal is dat we vaak iets heel anders doen op het moment dat we zelf die beste vriendin zijn. In plaats van aandachtig te luisteren, spreken we onszelf streng toe en bagatelliseren we het probleem. We rammen gewoon maar door in de hoop dat het vanzelf wel over gaat. En als dat niet lukt, komt er ook nog eens een schop onder de kont achteraan.

Herkenbaar? We gaan vaak heel anders met onszelf om dan met onze vrienden. Dit betekent dat we wel weten hoe we compassievol kunnen zijn, maar dat we dit alleen niet toe passen als het om ons zelf gaat. De meest strenge meester in ons komt dan naar boven en maakt van een rotgevoel een regelrechte klotesituatie.

Dat rotgevoel is er nou eenmaal af en toe. Wat als je jezelf bij zou staan op die momenten in plaats van jezelf de grond in te boren? Dan ga je misschien zelf ook met een gerust gevoel weer verder.

Dog and Woman At Oregon Coast

Een mooie manier om dit te cultiveren is letterlijk aan jezelf te vragen: ‘wat zou ik nu tegen mijn beste vriendin zeggen, als zij in deze situatie zat?’ Ga het gesprek, het liefst hardop, met jezelf aan en je zult versteld staan van je liefdevolle antwoorden. Gun het jezelf, je zult er blij mee zijn.

Tekst: Sophie Kruijsdijk

2 gedachtes over “Vrienden voor het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.