Een leven zonder angst

…bestaat niet. Of nou ja, het bestaat niet. Je kunt er natuurlijk best wel voor zorgen dat je zo min mogelijk angst ervaart. Hoe deze schijnbaar fantastische staat van zijn te bereiken is? Door gewoon alles uit de weg te gaan dat angst oproept.

Je kunt bijvoorbeeld thuisblijven als je voor een feestje van die hippe collega bent uitgenodigd. Dan hoef je je namelijk ook niet duf te voelen naast al die minstens zo hippe genodigden. Je kunt niet gaan zwemmen om zo die ogen op je wiebelende kipfilets niet te hoeven voelen. Je kunt niet gaan winkelen om zo niet naar jezelf in de spiegel te hoeven kijken. Je kunt niet gaan voetballen om zo niet te voelen dat je de sloomste bent. Je kunt niet naar je werk gaan om zo dat functioneringsgesprek met je manager niet te hoeven hebben.

Heel gemakkelijk eigenlijk leven zonder angst. Of je er een leuk leven aan over houdt is een tweede. Maar wat maakt dat uit? Je angst heb je tenminste onder controle. Feest! O nee, daar hielden we niet van…

Foto: Ryan Mcguire

Foto: Ryan McGuire

Dan maar een beetje op de bank hangen, naar buiten turen, TV kijken, internetten. Tralalie, tralala, hoera, geen angst. Maar ja, die buurvrouw ziet er eigenlijk, irritant genoeg, veel gelukkiger uit dan jij, die mensen in die televisieserie lijken echter te zijn dan jij en die lachende ‘prodent smiles’ op de internetsites lijken op de foto meer lol te hebben dan jij in een heel jaar. Dit was nou ook weer niet de bedoeling.

Wat dan wel? Wat als je je angst eens bij jou thuis uit zo nodigen? Gewoon even naast je op de bank laten zitten terwijl je dat feestje alleen maar overweegt. De stof van het zwempak door je vingers laten gaan en tegelijkertijd het gespat van je angst in de baan naast je op je huid voelen. Eens in de gang voor de spiegel gaan staan en je angst ook een plekje in het totaalplaatje geven. Met je neefje een balletje gaan trappen en je angst even vergeten als je hem door zijn kleine spillebeentjes speelt. De kantine in stappen en een kopje koffie voor jezelf én je angst meenemen naar het gesprek. Dat je manager dan denkt dat dat kopje voor hem is, kan dan alleen maar in je voordeel werken.

Foto: Ryan McGuire

Foto: Ryan McGuire

Angst is er nou eenmaal. Je er tegen indekken is eigenlijk hetzelfde als niet leven. En dat gaat een beetje moeilijk als je nog gewoon ademt en je hart nog gezellig door klopt. Er bewust voor kiezen om je angst met je mee te nemen, hem ruimte te geven en er gewoon te laten zijn betekent dat je simpelweg dingen kunt gaan doen. Dat je gaat ervaren. Dat je gaat leven. En dat doe je eigenlijk al, maar dan met je angst er bij.

Tekst: Sophie Kruijsdijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.