Beren op de weg

We zijn geprogrammeerd om het negatieve, of het gevaar, in alles te zien wat er maar aan ons voorbij komt. Hoe je ook je best doet om positief te denken, we zoomen altijd onbewust automatisch in op het negatieve aspect van een situatie of een persoon. Dit is bij de een wat meer merkbaar dan bij de ander, maar onze gedachten zijn onbewust veel vaker negatief dan positief. Dit is vanuit de evolutietheorie heel logisch aangezien we heel, heel vroeger voor echte, fysieke gevaren – zoals beren – stonden. Door het gevaar te herkennen, konden we inschatten hoe we ons er het beste tegen konden beschermen. Nu hebben we voornamelijk last van die programmering en zie we eigenlijk voortdurend figuurlijke beren op de weg.

Foto: lifeofpix.com - Leeroy

Foto: lifeofpix.com – Leeroy

Ons verstand speelt hierbij een glanzende hoofdrol. Het behoedt ons voor de grootste gevaren, worst case scenarios en regelrechte afgang. Het doet dat zo goed, dat we vaak de neiging hebben om dan maar ontzettend lekker in onze veilige, maar vaak vrij saaie, comfort zone te blijven zitten en niks nieuws uit te proberen. Vooral geen dingen waarvan we niet kunnen inschatten hoe ze zullen gaan. Het verstand weet dat trouwens wel – allicht dat denkt het – en staat al klaar met een dierentuin vol losgeslagen beren. Die versperren je al de weg zonder dat je überhaupt bent gaan lopen.

Nu is dat lopen ook heel eng – dat zal niemand ontkennen. Het is onzeker, nieuw, spannend en misschien wel vol met valkuilen. Maar dat weet je niet, totdat je daadwerkelijk aan je reis begint. Natuurlijk kom je op je weg uitdagingen, obstakels en onvoorziene problemen tegen. Dat je die één voor één oplost op het moment dat ze zich voordoen, geeft je tegelijkertijd weer vertrouwen voor het aankunnen van toekomstige uitdagingen. De onverwachte leuke, interessante en verrassende factoren kom je echter ook tegen en zullen je de energie geven om door te zetten. Komt er dan weer een beer aan in de verte, al dan niet door je verstand verzonnen, dan kun je er ook voor kiezen om gewoon lekker samen met die beer toch je weg te vervolgen. Je zult versteld staan van je bestemming.

Tekst: Sophie Kruijsdijk

Acda en de Munnik hebben hier een prachtig lied over geschreven:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.