3 tips voor een stressvrije kerst

1. Van moeten, naar mogen, naar willen

Drukte, lichtjes, familie bezoeken, auto in, auto uit, cadeaus, boodschappen, recepten, pannen op het vuur, diners… kerst is een wirwar van emoties, gevoelens en gedachten. Op de een of andere manier voelen we met kerst dat we van alles moeten. De dringende stem in je hoofd wijst je continue op alles wat nog gedaan moet worden en wat je vooral niet moet vergeten: ‘ik moet nog kerstkransjes kopen, ik moet de kerstkaarten op tijd op de bus doen, ik moet indruk maken met het kerstdiner…’ Je gunt jezelf geen moment rust, want alles moet binnen zijn, moet af zijn en moet vooral goed gaan.

Stressvrije-kerst (2)

Wat als je nou eens het woord moeten met het woord mogen zou vervangen? ‘Ik mag kerstkransjes kopen, ik mag de kerstkaarten op tijd op de bus doen, ik mag indruk maken met het kerstdiner.’ De druk is er in een keer af en je hebt ineens ademruimte. Of je al die dingen dan ook echt wilt is een derde. ‘Ik wil nog kerstkransjes kopen, ik wil de kerstkaarten op tijd op de bus doen, ik wil indruk maken met het kerstdiner…’ Is dat echt zo? Wil je dat echt? Of moet dat omdat je anders… niet perfect bent, mensen teleurstelt of je je minderwaardig voelt? Probeer dit ‘woordspelletje’ eens uit en je zult zien dat je heel anders tegen je strenge kerst to-do lijstje aan zult kijken.

2. Kijk eens naar wat er is, in plaats van hoe het zou moeten zijn

Familie, vrienden en kennissen; we wensen ze allemaal de beste wensen. Maar wat zijn de beste wensen eigenlijk? De hoop dat de ander gezond en gelukkig zal zijn, veel plezier en cadeaus zal hebben en met zijn dierbaren een fijne tijd zal hebben. Allemaal heel goed bedoelde wensen. Allemaal ideeën over hoe het zou moeten zijn. Allemaal dingen die ook flink tegen kunnen vallen. Nu gaat het natuurlijk niet om de intentie van iemand het beste wensen; daar is niks mis mee. De verwachting dat het ook allemaal zo wenselijk zal verlopen leeft er alleen onderbewust wel bij iedereen. Kerst moet immers leuk zijn (heb je dat moeten ook weer!).

Probeer eens stil te staan bij het huidige moment en te zien wat er echt is – en niet direct te denken aan wat je graag aan de situatie zou veranderen. Even stilstaan en kijken naar de realiteit, zonder in je fantasiewereld te blijven steken. Eigenlijk is het best wel mooi, toch?

Stressvrije-kerst (3)

3. Luister eens echt naar de ander, zonder zelf wat te zeggen

We kletsen er gezellig op los aan het kerstdiner. ‘Hoe is het op het werk?’ ‘Hoe gaat het met de kleintjes?’ ‘Ga je nog wat leuks doen in de vakantie?’ Het antwoord horen we vaak maar half, of we zitten al klaar met ons antwoord op de vraag. Heel menselijk, maar niet altijd heel bevredigend voor je gesprekspartner – of voor jezelf wat dat betreft. Vooral als je ergens mee zit is het erg vervelend om direct overladen te worden met een hoop goed bedoelde adviezen waarbij het gesprek eigenlijk niet meer om jou, maar om de ander gaat. Luisteren en niks zeggen is op die momenten goud waard. Doe er een strikje omheen en je hebt een prachtig kerstcadeau!

Stressvrije-kerst (1)

Het volgende gedicht illustreert de laatste gedachte op een prachtige manier.

Stil – zijn

Je denkt misschien dat je wat moet zeggen.
Je denkt misschien dat je me moet opvrolijken.
Je wilt me misschien weer zien lachen en genieten,
je denkt misschien dat je me moet troosten
en adviseren. 

Wat ik vraag is dit:
Wil je nog eens en nog eens
luisteren naar mijn verhaal,
naar wat ik voel en denk. 

Je hoeft alleen maar stil te zijn,
mij aan te kijken, mij tijd te geven.
je hoeft mijn verdriet zelfs niet te begrijpen
maar als het kan
slechts te aanvaarden zoals het voor mij voelt. 

Je luisterend aanwezig zijn
zal mijn dag anders maken.

Marinus van den Berg


Een stressvrije kerst en een nieuwjaar vol zelfontwikkeling gewenst,

Yvonne Looijschelder

Tekst: Sophie Kruijsdijk

2 gedachtes over “3 tips voor een stressvrije kerst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.