Het goede gevoel

Als we ons goed voelen vinden we het leven fantastisch. Als we ons slecht voelen vinden we het verschrikkelijk. De tweede staat van zijn beperken we het liefst tot een minimum en doen er alles aan om ons weer lekker te voelen. Wat als dat juist nu precies het tegenovergestelde effect heeft?

Foto: Camila Fraiz

Foto: Camila Fraiz

Krijna van Loenen verwoordt dit prachtig in de volgende metafoor.

‘Het goede gevoel’

Het goede gevoel kent een groot gevolg. Jong, oud, dik, dun, rijk, arm; iedereen wil graag het goede gevoel tot zich nemen. Het geeft een direct gevoel van vreugde, lichtheid en de hele wereld aankunnen. Dit gevoel wordt door opvoeders en samenleving stevig gevoed. Als je jezelf vervelend voelt, dan Moet je er iets aan doen. Als er gevaar dreigt van sombere gedachten, tegenslag, fysieke pijn en dergelijke, dan zal het goede gevoel nog harder gaan werken om er voor jou te zijn. Alles om je maar te behoeden van pijn en ongemak.

Het goede gevoel komt dagelijks met onze natuurlijke staat van zijn in aanraking; met de negativist. Het goede gevoel gruwelt van deze ontmoetingen en weet niet hoe vlug het ervan weg moet komen. De geruststellende gedachte, dat het wel goed komt, wordt in je hoofd gepompt en het fijne gevoel van opluchting volgt als snel. Het negatieve weet echter van geen ophouden en put het goede gevoel steeds meer uit.

Positieve en negatieve gevoelens bestaan bij de gratie van taal en bevatten beiden de klem van het oordeel. Beiden kunnen je benauwen en doen verlammen. Merk je gevoel op en zeg bijvoorbeeld “Ik heb het gevoel dat…” Door het voor je te plaatsen kun je er naar kijken en contact maken met wat jij eigenlijk wilt. Ook met een angstig gevoel kun jij iets doen wat je werkelijk wilt; je hoeft de angst niet eerst te overwinnen. Je neem de angst met je mee op jouw avontuur.

Vind nog meer inspiratie in de dichtbundel Staak je strijd en stap in je leven van Krijna van Loenen. Hier een kleine samenvatting:

Als je ergens last van hebt, dan moet je er iets aan doen. Niets doen is geen optie! Je moet vechten tegen je pijn, ongemak en sombere gevoelens. Afleiding zoeken mag ook, als je maar in beweging komt. Je doet zo je best om je gedachten en gevoelens te bestrijden, dat het leven aan je voorbij trekt. Stel je eens voor, dat je alles mag denken en voelen wat er in je omgaat; hoe zou jouw leven er dan uitzien? Door de klem van het oordeel los te laten is er plaats voor dat wat het is met al zijn kanten.

Bestel de prachtige dichtbundel hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.